vrijdag 4 december 2009

Wynwood


In de wijk Wynwood is de opening van Pulse-Art Miami. De wijk is ’s avonds niet de beste omgeving om als blanke naartoe te gaan. Maar tijdens de dag en het uur van de opening rijden de taxi’s af en aan om de beaumonde van America naar The Ice Palace te brengen. De valet parking maakt overuren, terwijl twee minuten verderop gewoon op straat kan worden parkeert, maar niemand die zich daaraan waagt uit angst voor de bad neighbourhood.
De sfeer van Pulse is aanzienlijk minder formeel en glamourus dan die op de Art Basel Miami, een betere sfeer om kunst in tegen te komen. Tijdens de opening worden muffins geserveert met Bacardi cocktails. Het is broeierig warm op deze zonnige dag.
In de middag keer ik terug naar Art Basel Miami. Hier was gisteren de opening, toen trok het toegestroomde publiek vooral mijn aandacht.
Bij een galerie-stand voltrekt zich een ‘Art Drama’. Het beeld op de grond -een omgevallen lantaren met daarnaast twee olie vlekken, uitgedrukt in glanzend verchroomd metaal- krijgt onverwachts een schaduw als iemand een fles wijn pal naast het kunstwerk kapot laat vallen. Onder verwoede pogingen van de galerist, om de wijn, de echte vlek, van het kunstwerk af te poetsen, versmelten de twee werkelijkheden met elkaar.


Geen opmerkingen: