maandag 3 september 2012

Data ResetEen aantal jaar geleden maakte ik het fotowerk ‘Data’ in Lagos. Met deze titel wilde ik verwijzen naar de wijze waarop we steden herkennen zonder er ooit te zijn geweest. De gele danfo’s en de voortdurende verkeersopstoppingen zijn bijna onderdeel van ons collectieve bewustzijn, zoals de Empire State Building onvermijdelijk New York in herinnering roept.

De gefotografeerde locatie van ‘Data’ is het laatste klaverblad voor de Third Mainland Bridge. Destijds was dit een plek waar oude olievaten werden opgeknapt, recycled en verhandeld. Andere restplekken rond snelwegen werden niet lang geleden nog gebruikt, meestal voor vuilnis opslag, verbranding en recycling. Vandaag de dag zijn veel van deze plekken veranderd in parken, op de meest vreemde plaatsen in de stad kom je ze tegen. Een gevolg van het Beautification Project van Gouverneur Fashola.
Vandaag rijden we naar de plek waar de olievaten vroeger lagen. In gezelschap van Joel Benson, die een documentaire maakt over mijn project in Lagos.  

Wanneer we op de brug stoppen worden we vrijwel direct opgemerkt door onder de brug wonende Area Boys. Een jongen verschijnt naakt van onder de brug vandaan, waar hij staat te douchen onder een jerrycan. Het duurt niet lang voordat een groepje ons op de brug heeft gevonden. De tam tam werkt hier verbazingwekkend snel.
Toch hangt er een spanning die niet goed voelt, we hebben rust nodig om te kunnen werken. We besluiten bescherming te gaan zoeken. Niet ver van deze plek, stad inwaarts, vinden we mannen van het Anti Robbery Squad. Ze zien er gevaarlijk uit, met kogelvrije vesten en machine geweren. We onderhandelen over de prijs om ons een half uur lang te beschermen. Passanten mengen zich in de onderhandelingen en een Area Father wordt er zelfs bijgehaald. Hem wordt gevraagd zijn jongens rustig te houden, of beter, afwezig. Er wordt gesproken over geld. 50000 Naira (250 euro) wil de police officer hebben om een wagen met zijn mannen mee te sturen. We bieden hem een tiende van dit bedrag. Nog steeds veel te hoog voor 30 minuten louter aanwezigheid. Maar de fotolocatie is perfect en moet worden benut. Aan een half uur hebben we genoeg. 

Het duurt vrij lang, het bedrag dat we boden is niet genoeg, impossible zelfs. We wachten af en spelen het spel mee. Onze bluf werpt zijn vruchten af.
Een uur later filmen en fotograferen we op de brug. Er is geen Area Boy meer te zien. Een geel busje vol zwaar bewapende agenten wacht naast ons. We mogen hen niet in beeld brengen. Dit zou hun sidekick aan het licht brengen.
Dit is Lagos, waar de politie vooral aan hun eigen inkomsten voorziening werkt. 
In de woorden van Femi Kuti: Corruption is our worst enemy.

Geen opmerkingen: