zondag 10 januari 2010

Misère


In het centrum van Beirut herinnert de architectuur aan een dramatische verleden. De stad is erdoor getekend. In het midden van de stad loopt de green line, tijdens de burgeroorlog de scheidslijn tussen strijdende partijen. Hier bevochten de christenen en moslims elkaar, om het maar een beetje simpel te stellen, want een burgeroorlog is zelden te verdelen in twee groepen.
Plaats der Martelaren ligt aan de voet van deze lijn. Net ernaast staat een gloednieuwe moskee en kerstbomen staan er vredig voor de ingang op het plein. De tijden lijken veranderd en verschillende religies leven nu naast elkaar. Maar voor hoelang het stil blijft is de vraag, de Libanese bevolking houdt met het ergste rekening. En niet ten onrechte, de laatste oorlog van 33 dagen vond plaats in 2006 tijdens de zomer. Een vergeldingsactie van Israël tegen de gevangenneming van twee soldaten door Hezbollah.
In het centrum van Beirut staan nieuwe bouwprojecten naast het in oude stijl herbouwde downtown. En tussendoor steeds weer karkassen van gebouwen vol kogelgaten. Onheroepelijk herinneren zij dagelijks aan de misère uit het recente verleden.

Geen opmerkingen: