woensdag 15 december 2010

Cape Town


In het midden van Cape Town bevind zich een shopping mall die doet denken aan het Carlton Center in Johannesburg. Binnen komt de Afrikaanse wereld die in Cape Town enigszins verborgen is samen met de Westerse wereld die de stad domineert. Een prettig samen gaan van invloeden, informele economie versus franchise nederzettingen.
We hebben een afspraak met de manager van het gebouw, mister Simon. Hij brengt ons naar het felbegeerde dak, een complexe omgeving bestaande uit een enorme muur met diepe gaten en golfplaten waar nauwelijks stabiliteit op te vinden is. Met de glazenwasser lift wil hij ons over de rand hijsen, en mister Simon is zelfs niet te beroerd dit te doen op de traditionele feestdag die vrijdag in Cape Town plaats vind. Staande op het midden dek verteld Simon over een ongeval dat onlangs plaats vond. Iemand sprong van het gebouw om het leven te beƫindigen. De man landde door de glazen piramide van de shopping mall, midden tussen het publiek op klaarlichte dag. Zijn lichaam werd in 2 stukken gescheiden door de ijzeren balk die midden door de constructie loopt, onderlichaam aan de ene kant van het plein, boven lichaam aan de andere kant van het plein.
Het beeld laat ons niet los en des te meer waarderen we de welwillendheid van mister Simon om mee te werken aan ons verzoek om vanaf dit hoge gebouw te mogen fotograferen.

Geen opmerkingen: