dinsdag 15 juli 2008

Hillbrow


De wijk Hillbrow is een van de meest grillige suburbs van Johannesburg. De wijk grenst aan het Noorden van Downtown en met haar highrise buildings ziet alles er op het eerste gezicht ontwikkeld uit. Al tijdens de apartheid ontstond hier het idee om rijkere europeanen te huisvesten en op deze manier nieuw geldstromen binnen te halen. Een van de eerste wijken waar de strijd tegen apartheid ontstond. Daarna een grijze zone waar zwarten en blanken naast elkaar konden leven.
Vandaag de dag is Hillbrow een gebied waar extreme wetteloosheid heerst. Het domein van de druglords en criminelen. Een wandeling zonder doorgewinterde gids wordt ten zeerste afgeraden. Complete gebouwen worden hier gehighjacked, en de zelf aangewezen huisbazen eigenen zich de nieuwe huren toe van de arme bevolking. Het stadsbestuur staat met de mond vol tanden. Al jaren is dit gaande. Van origine prachtige gebouwen huisvesten nu de armste bevolkingsgroepen van het stadscentrum. Er wordt vaak geen belasting betaald, dus wordt er in sommgie delen ook geen vuil opgehaald. Binnenplaatsen verworden tot vuilnishopen. Er was zelfs een gebouw, waar de omgeving probeerde een opstand te ontketenen. De poort werd met ijzeren hekken dichtgelast. Het antwoord van de bewoners was een ladder tegen de gevel. De baricade had weinig zin want de bewoners van het gebouw klommen via de ladder naar de tweede etage om zo hun weg te vervolgen naar hogere verdiepingen in het gebouw.
Het stadsbestuur probeert nu in het stadsdeel te investeren. Met worldcup 2010 op komst wordt de urbane omgeving geregenereert. Gebouwen worden weer terug gekocht en opgeknapt. Mits dat lukt want sommige gebouwen worden niet meer vrijgegeven door de huidige bewoners die inmiddels al jaren in wantoestanden wonen en ironisch genoeg inmiddels woonrechten hebben opgebouwd.

Geen opmerkingen: