maandag 21 juli 2008

Nirox Foundation


We verlaten Johannesburg via Randburg, de Noordkant. Een lange rechte weg die minstens een half uur doorgaat. Na het passeren van de Northcliff, vermoedelijk het hoogste punt van Joburg, herkenbaar aan de watertoren, kruisen we de highway. De weg wordt langzaamaan zanderiger en herkenbare beelden van Africa dienen zich aan. Zien we in de subburbs van de stad bijna geen mensen, hier op straat is het levendig.
Op 45 minuten buiten Joburg ligt in Muldesdrift de Artist Residency Nirox. Een ware estate met een enorm landgoed en sculpturepark. De natuur is hier volledig vormgegeven, het water wordt via basins in stroompjes geleidt en de vraag ontstaat waarom deze behoefte aan vormgeving in zo’n toch al rijke natuur. Dit is absoluut de meest exclusieve residency die ik ooit heb gezien. Twee gigantische studio’s zijn verspreidt over het landgoed. Het huis waar de twee kunstenaars wonen is als een kasteel. ‘s Avonds komen de neushoorns hier drinken en klinkt het gebrul uit het nabij gelegen leeuwenpark. Alles is hier perfect, misschien te perfect.
Vandaag is deze plek het toneel van een performance workshop, waar ik terloops ingerold ben. Iedereen krijgt gedurende een paar uur de tijd deze omgeving te gebruiken voor en performance werk. Het resultaat is over het algemeen genomen amusant, grappig en soms hilarisch. Een kunstenaar presteert het om een steenworp te doen met de i ching, wellicht de meest krachtige actie van deze dag. Ik amuseer mij vooral met Maxwell, het zoontje van Ismail en Rat. We hebben een oude golfcar ontdekt en ondernemen wilde tochten vanuit deze stilstaande auto. Op de achtergrond zijn sessie van de performance kunstenaars gaande als wilde rituelen in het oogverblindende landschap.
http://www.niroxarts.com/Foundation/General.aspx

Geen opmerkingen: