vrijdag 8 augustus 2008

The Birds


Een dag na de ervaring met de meeuwen in de lucht van Capetown bezoek ik een opening in de Goodman gallery. Deze grote en wellicht de meest succesvolle galerie van Zuid Africa dankt haar opbloei aan de tijd dat zij zwarte kunstenaars toonde nog voordat de apartheid werd afgeschaft. De galerie heeft een filiaal in Johannesburg en Capetown en sterke banden met de New Yorkse kunstwereld. De expositieruimte doet denken aan een van de galerie-gebouwen in Chelsea. De galerie is anderhalf jaar geleden samen met drie andere toonaangevende collega’s verhuist naar een industrieel gebouw in Woodstock, een wijk even buiten het centrum van Cape Town.
Het verhaal gaat dat in de tijd van de apartheid tijdens de opening van een zwarte kunstenaar een politie-inval plaatsvond. De exposerende kunstenaar moest zich vervolgens voordoen als een ober om niet te worden gearresteerd. De precaire politieke situatie van dat moment liet het immers niet toe dat blanken en zwarten met elkaar omgingen na zonsondergang.
Vanavond is de opening van een groepsshow. Een werk valt mij vooral op, het is fenomenaal. De film ‘The Birds’ van Alfred Hitchcock werd gecopieerd naar 8 mm. Van het footage van de gehele film weefde kunstenaar Siemon Allen een monochroom aandoend schilderij. Door het transparante karakter laten de losse filmbeeldjes zich nog steeds lezen, maar het is vooral het conceptuele karakter van het werk dat mij raakt.

Geen opmerkingen: