maandag 18 augustus 2008

Medical Arts Building


Het Fashion District in downtown Johannesburg wordt gemarkeerd door een mozaiek motief in het trottoir. Het gebied is sterk verdicht en de activiteiten die hier plaats vinden zijn zeer gevarieerd. Ondanks de tekenen van economische ontwikkeling vinden de meeste activiteiten plaats in de illegaliteit. Op Jeppe street vinden we het oude Medical Arts Building, momenteel gebruikt door de Ethiopische en Eritreese gemeenschap. De meeste mensen die hier werken zijn asielzoekers of illegalen. Ze hebben geen rechten en zijn overgeleverd aan de gemeenschap. Het Medical Arts Building huisvest verschillende activiteiten, naast de handel in traditionele goederen vinden we hier restaurants, hier kunnen traditionele Ethiopische gerechten worden gegeten. Coffeeshops waar de coffee ceremonies plaats vinden. Kappers, kledingmakers, gordijnenateliers. Er is zelfs een quat cafe, hier ook wel chewing meera genoemd. Hier vinden we kauwende mensen die dagelijks komen voor hun quad fix. Hogerop in het gebouw vinden we in de office van doctor Arthur Cooper de traditionele healer Dr. Rugumayo. Men kan hier terecht voor penis enlargements, control early ejaculation, thickness and strong erection en andere lichamelijke verbeteringen. De folders worden uitgedeeld op de straat en binnen is het spreekuur.
De bovenste etage van het gebouw huisvest de Ethiopische kerk.
Al is de status van het gebouw illegaal, het is min of meer gekraakt, de Ethiopische gemeenschap betaald een hoog bedrag per maand om middels eigen security system de veilgheid op straat te verbeteren. Misdaad is hierdoor gereduceerd en de economie floreert. Samen met Ismail Farouk werk is deze dagen aan een film over deze city within a city.

1 opmerking:

Peter I-OMS zei

Ha die Hans,

af en toe gun ik mezelf even de tijd om op je blog rond te kijken. Je raakt al aardig ingeburgerd zo te zien en lezen. Heb je al veel mooi beeld materiaal kunnen maken?

Groeten vanuit een wisselvallig Venray,

Peter