dinsdag 26 augustus 2008

Snowballs


De laatste keer dat het sneeuwde in Joburg was 27 juni 2007. Een herinnering die de mensen van Johannesburg dit weekend konden terughalen tijdens een georganiseerd sneeuwbal-event. De keer daarvoor sneeuwde het in 1981, dus kans op sneeuw is in dit land vrijwel nihil.
Het sneeuw-event vond plaats op de binnenplaats van de Drillhall, een plek gesitueerd tussen het drukke downtown en het ruigere Jouburg park.
De sneeuwbal vechters, gerecruteerd uit diverse lagen van de bevolking, werden gehuld in warrior suites met fluoriserende kleuren en een gevaarlijk uitziende ski-masker. Mijn assistent Keith ‘the trolley pusher’ en zijn vriend Hansa waren twee van hen, maar ook kunstenaars, acteurs en taxichaufeeurs en straatverkopers behoorden tot de teamleden. Keith aanvaarde zijn rol als aanvoerder met een aanstekelijke spirit en als een ware snowball fighter demonstreerde hij zijn warming up en zijn talenten als aanvoerder. Met fanatieke sneeuwbal-gooi bewegingen trad hij aan op het veld.
De moderator van de gebeurtenis, een dikbuikige Zwitserse dandy met spitsvormige commentaren en een sterk Duits accent complementeerde zijn arbritaire beslissingen met Britse humor. Aan de wedstrijden gingen optredens van een gospel koor vooraf. In een hoek van het terrein stond een tent opgesteld, hier werden de sneeuwballen opgewekt. Kunstmatige sneeuw blijkt zachter dan sneeuw uit het hoge noorden, en is minder makkelijk te kneden, een wonder dat de vers geknede ballen zo lang bleven liggen. Pas na het ondergaan van de zon begon de wedstrijd, waarbij de bedoeling was om ‘the target’ te raken met zoveel mogelijk sneeuwballen. Wie de target was werd voorafgaand aan de wedstrijd bepaald en tijdens the game werd dit vanuit het publiek gevisualiseerd door laserpointers.
Al was de aard van deze avond een gevecht, het was het plaatshebbende eenheidsgevoel tussen de Johannesburgers dat de avond sierde.

Geen opmerkingen: