woensdag 20 augustus 2008

Gaten


Behalve bomen kent Joburg zeer veel gaten in de stoep en de straat. Tot grote verbazing van bewoners graven gemeente-mensen naar hartelust op zoek naar gaspijpen, waterleidingen en andere verborgen schatten. Ook de wegen kennen vele sleuven waar het rode zand uit te voorschijn komt. Een vrouw uit de buurt beklaagde onlangs haar gat. Het lag er van de ene op de andere dag pal voor haar garagedeur. Nooit door iemand aangekondigd was het er opeens. Navraag leerde dat het waterbedrijf een drukprobleem met de waterleiding wilde oplossen door de plaatsing van een nieuwe pomp. Het gat werd gegraven en lag er vervolgens wekenlang open, de buurvrouw kon haar garage niet meer in en het verkeer werd er ernstig door belet. De pomp kwam vervolgens nooit en het gat ligt er nog steeds.
Andere gaten ontstaan door de diefstal van putdeksels. Die worden verkocht aan de oud ijzerhandel. Al meerdere malen liep ik op straat met iemand, die ik vervolgens met een been de grond in zag zakken. Deze maatschappij is kennelijk toch anders dan de Amerikaanse, waar iedere scheet reden is voor een rechtszaak.

Het grootste gat van de laatste tijd ligt op Oxfordroad. Het is een gevolg van het graven van de nieuwe treintunnel, de Gautrain. Het gat heeft een doorsnee van minstens 12 meter en belemmert het dagelijkse verkeer behoorlijk. In de krant stond eerdaags een bericht, de dagelijkse verkeersopstoppingen worden niet alleen veroorzaakt door het gat. Dat de weg nu doodloopt is kennelijk nooit doorgegeven aan de Metrobus, die moet namelijk dagelijks omkeren op deze smalle weg waar nauwelijks ruimte is voor een dergelijke manoeuvre. Ook de verkeerslichten functioneren als nooit te voren, meaning, ze zijn nooit aangepast aan de huidige verkeersobstakels.

Geen opmerkingen: